سرپناهی برای در امان ماندن از ریسکهای بورس
تهران- ایرناپلاس- سهامداران زیادی بهویژه افراد تازه وارد بورس شده، در ریزش اخیر این بازار زیانهای را متحمل شدند که از نگاه کارشناسان، بخشی از آن با سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری قابل جلوگیری بود.
اکنون برخی از صندوقها در یک بازه زمانی ۶ ماهه، بازدهی بالاتر از شاخص کل داشتهاند.
به گزارش ایرناپلاس، با توجه به ریزش اخیر بورس و زیانی که بخش عمده سهامداران متحمل شدند، بار دیگر شاهد توصیه کارشناسان برای استفاده از روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیم به فعالان بازار هستیم؛ بهویژه افرادی که دانش تحلیلی یا زمان کمتری دارند.
سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس علاوه بر اینکه به دانش اقتصادی و تحلیلی کمتری در مقایسه با روش مستقیم نیاز دارد، کم ریسکتر است؛
بهطوری که بررسیها نشان میدهد افرادی که با روشهای غیر مستقیم به این بازار وارد شدهاند، در ریزش اخیر بازار نیز ضرر و زیان کمتری را متحمل شدند.
مجید عبدالحمیدی کارشناس بورس و بازار سرمایه در گفتوگو با ایرناپلاس درباره تفاوتهای روش مستقیم و غیر مستقیم سرمایهگذاری در بورس گفت:
در روش مستقیم سرمایهگذاری، فرد با اختیار خود به خریدوفروش سهام اقدام میکند.
در این روش سرمایهگذار باید تا حدودی با بازار سهام آشنایی داشته باشد و با در نظر گرفتن همه ریسکهای موجود و نوسانهای حاکم بر این بازار، شروع به سرمایه گذاری کند. افزون بر این، باید مهارتهایی را برای سرمایهگذاری فرا گیرد و بهطور مداوم اطلاعات خود را باتوجه به قوانین و ساز و کارهای بورس، به روز کند.
وی ادامه داد: در روش سرمایهگذاری مستقیم، افراد باید زمان کافی برای رصد بازار داشته باشند و موقعیت سهام خود را مورد بررسی قرار دهند.
برای سرمایهگذاری در بورس به روش مستقیم میتوان بهصورت آنلاین از طریق سامانههای معاملات بر خط یا به صورت آفلاین با مراجعه حضوری به کارگزاریها سهام مختلف را معامله و در بورس سرمایهگذاری کرد.
روشهای سرمایهگذاری غیر مستقیم در بورس را بشناسید
عبدالحمیدی درباره روشهای غیر مستقیم سرمایهگذاری در بورس توضیح داد:
این روش بهترین شیوه سرمایهگذاری در بورس برای افرادی است که زمان و یا اطلاعات کافی برای انجام معاملات بورسی ندارند.
در روش غیر مستقیم سرمایهگذاری، یک گروه کاملا حرفهای، مدیریت سهام افراد را برعهده میگیرند که نسبت به وضعیت بازار آگاهی دارند و لحظهای از رفتار بازار غافل نمیشوند.
وی افزود: سرمایهگذاری در بورس به روش غیر مستقیم با ریسکهای کمتری نسبت به روش مستقیم همراه است و برای همه افراد، به ویژه افرادی که به تازگی وارد بورس شدهاند بسیار مناسب است.
سرمایهگذاری غیر مستقیم از طریق مراجعه به شرکتهای مشاوره سرمایهگذاری، سبدگردانها و نیز خرید واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری موجود در بازار انجام میشود.
سرمایهگذاری غیر مستقیم در سهام از طریق صندوقهای سرمایهگذاری امکانپذیر است.
فهرست صندوقهای سرمایهگذاری مشترک سهامی در وبسایت فیپیران یا مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران که متعلق به سازمان بورس اوراق بهادار است منتشر میشود.
عبدالحمیدی ادامه داد: عملکرد صندوقها در دورههای زمانی مختلف با استفاده از اطلاعات این وبسایت، قابل بررسی و ارزیابی است.
افراد میتوانند با توجه به سرمایه خود، چند صندوق را که عملکرد مناسبی در میانمدت و بلندمدت داشتهاند، انتخاب کنند. عملکرد بلندمدت در انتخاب صندوق مناسب، اهمیت بالایی دارد.
وی افزود: در عین حال توصیه میشود که بین ۲ تا پنج صندوق با بازده بیشتر از شاخص کل، برای سرمایهگذاری انتخاب شود.
اکنون ۱۰ صندوق در یک بازه زمانی ۶ ماهه، بازدهی بالاتر از شاخص کل و ۱۵ صندوق در یک سال اخیر، بازدهی بیش از شاخص داشتهاند.
کدام صندوقهای برای سرمایهگذاری غیر مستقیم در بورس مناسب هستند؟
عبدالحمیدی درباره انواع صندوقهای سرمایهگذاری توضیح داد:
در یک تقسیم بندی کلی، صندوقهای سرمایه گذاری در قالب هشت گروه اصلی دستهبندی میشوند.
صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت، سرمایهگذاری در سهام، سرمایهگذاری مختلط، سرمایهگذاری شاخصی، صندوق قابل معامله یا ETF، صندوقهای نیکوکاری، تأمین مالی و نیز صندوقهای اختصاصی بازارگردان از جمله آنها هستند.
وی درباره صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت گفت:
این صندوقها بازدهی معقول با حداقل ریسک ممکن را نصیب سرمایه گذاران می کنند. خریداران واحدهای این صندوقها سرمایهگذارانی کمریسک هستند که انتظار دارند بازدهی مثبت را بهدست آورند.
بنابراین مدیران این صندوقها منابع مالی حاصل از فروش واحدهای این صندوق ها را بیشتر به خرید اوراق بهادار بسیار کم ریسک مانند اوراق مشارکت، اجاره، خزانه و مانند آن اختصاص میدهند.
تا بتوانند سود قابل قبولی برای سرمایهگذاران محقق کنند.