دانلود نسخه پی دی اف گزارش:
بولتن تحلیلی آذر ماه ۱۴۰۱ شرکت آیکو با نگاهی بر شرکت های پلیمری
تحلیل بازار
بازار سرمایه در آذر ماه و با توجه به تحولات اتفاق افتاده در بازارهای موازی مانند ارز و سکه، به مرور وارد فاز صعودی شد؛ به طوری که طی این ماه شاخص کل رشد ۶ درصدی و شاخص هم وزن نیز رشد ۱۰ درصدی را تجربه کردند. به نظر میرسد طبق روال سالهای گذشته بار دیگر افزایش قیمت دلار موتور محرک بازار سرمایه شده و به همین دلیل برخی از افراد که از رشد دلار و سایر کالاهای تورمی جا ماندهاند به سمت بازار سرمایه آمده تا از این بازار به عنوان یک سپر تورمی استفاده کنند.
طی این ماه اگر چه بازار شاهد خروج ۱،۲۵۱ میلیارد تومانی پول سرمایهگذاران حقیقی بود اما کاهش حدود ۷۶ درصدی خروج پول افراد حقیقی و همچنین افزایش ۱۵ درصدی ارزش معاملات خرد بازار سرمایه و رسیدن آن به محدوده ۴،۰۷۵ میلیارد تومان نسبت به ماه قبل نشان از افزایش رغبت سرمایهگذاران به رشد بازار دارد.
به نظر میرسد در صورت ثبات و یا افزایش قیمت دلار و همچنین بالا رفتن نرخ ارز نیمایی میتوان در چند ماه منتهی به پایان سال شاهد رشد بازار سرمایه باشیم.
نمودار مقایسهای شاخص و ارزش معاملات در بازار سرمایه در آذر ماه
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در آذر ماه با عدد ۱,۴۰۷,۶۵۴ کار خود را آغاز کرد و در ادامه پس از چند روز بدون روند صعودی را شروع کرد. سرانجام در روز پایانی آذر ماه با بازدهی مثبت ۶/۳ درصدی نسبت به ابتدای دوره و با ثبت عدد ۱,۴۹۶,۲۰۱ به کار خود پایان داد. همزمان با شروع روند مثبت شاخص، ارزش معاملات در روزهای نخست ماه اندکی افزایش داشته و در ادامه به مقدار قابل توجهی در روز ۲۲ ام ماه افزایش پیدا کرده است و پس از آن با اندکی کاهش دومرتبه ارزش معاملات صودی را شاهد بود.
بازدهی بازارهای موازی
- نرخ تورم ماهانه آذر ماه با کاهش ۰/۱ درصدی نسبت به ماه قبل به ۲ درصد رسید.
- در بازار سرمایه، شاخص کل و هموزن به ترتیب بازدهی ۳/۶ و ۹/۹درصدی در این ماه ثبت کردند که نشان دهنده رشد شرکتهای کوچکتر است.
- بازار طلا و دلار نیز با تاثیر از رشد نقدینگی و پایه پولی و تورم موجود به بازدهی ۱۷/۹ و ۱۲ درصدی رسیدند.
- در بازار ارز دیجیتال، بیت کوین به عنوان بزرگترین کوین، نیز روند صعودی به خود گرفت و بازدهی ۶/۸ درصدی را طی آذر ماه به ثبت رساند.
ارزش دلاری بازار سرمایه
طبق چارتی که مشاهده میشود، ارزش دلاری بازار طی ۳ سال اخیر در کانال ۱۵۵ الی ۲۸۰ میلیارد دلار نوسان داشته است.
ارزش دلاری بازار در ابتدای سال ۱۳۹۸ به کمترین مقدار خود در حدود ۶۱ میلیارد دلار رسید؛ به نحوی که دلار روند صعودی خود را از آنجا آغاز کرد و با رسیدن به ۴۳۴ میلیارد دلار روند نزولی خود را شروع کرد. با افزایش قابل توجه قیمت دلار در آذر ماه ارزش دلاری بازار روند منفی خود را ادامه داد و به کمترین میزان در سال اخیر رسید.
در آذر ماه ۱۴۰۱ ارزش معاملات بورس مقدار ۱۵۷ میلیارد دلار را تجربه کرد. با توجه به شرایط موجود بازار دلار به نظر میرسد روند کاهشی ارزش دلاری بازار ادامهدار باشد.
روند قیمتی محصولات فولادی از ابتدای سال ۱۴۰۱
جدول فوق میانگین قیمت محصولات فلزی را از ابتدای سال جاری تا پایان آذر ماه را نشان میدهد.
در پی اجرایی شدن تصمیمات فدرال رزرو برای افزایش نرخ بهره بانکی و تایید ۰/۷۵ درصد برای این نرخ و همچنین رکود در بخش املاک و مستغلات کشور چین و همچنین دامپینگ قیمتی فلزات اساسی توسط روسیه، بازارهای جهانی و به تبع آن بازار فلزات اساسی کاهش قیمت را از ابتدای سال تاکنون تجربه کرده است. همانطور که مشاهده میشود در سه ماهه اخیر قیمت اسلب صادراتی ایران پایینتر از اسلب CIS معامله میشود و در آذر ماه میانگین قیمت اسلب صادراتی ایران به زیر ۴۰۰ دلار آمده است. گفتنی است که در بازارهای جهانی قیمت بیلت از اسلب پیشی گرفته است.
قیمت ورق گرم فولاد مبارکه نیز با در نظر گرفتن نرخ ارز نیما بالاتر از CIS در بورس کالا معامله میشود. ضمن اینکه آخرین معاملات ورق گرم در بورس کالا نشان میدهد این محصول روند افزایشی خود را طی سه ماهه اخیر ادامه داده است. به نظر میرسد دلیل این افزایش در کنار افزایش نرخهای جهانی به افزایش نرخ ارز نیز مربوط باشد.
بررسی شرکتهای پلیمری(جم پیلن، شغدیر و شبصیر)
جم پیلن
- تاسیس در سال ۱۳۸۳ در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در عسلویه
- تولید بیش از ۱۲۰ نوع از گریدهای پلیپروپیلن شامل هموپلیمر، کوپلیمر و ترپلیمر
- کاربرد در صنایع فیلم و ورق، قالبگیری تزریقی، بستهبندی غذایی، نساجی، تجهیزات آزمایشگاهی و پزشکی، لوله، صنایع ساختمانی و ساخت اجزاء خودرو
- ماده اولیه: پروپیلن (تامین کننده پتروشیمی جم)
- ظرفیت تولید ۳۰۰ هزار تن، تولید عملی ۲۵۰ الی ۲۷۰ هزار تن
- حدود ۹۰% فروش شرکت در پلتفرم معاملاتی بورس کالا است.
- تقریبا تمام فروش شرکت به صورت داخلی است.
- رقبای داخلی: پتروشیمی شازند، مارون و امیرکبیر
شغدیر
- تاسیس در سال ۱۳۷۸ بصورت سهامی خاص در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بندر امام و تبدیل به شرکت سهامی عام پتروشیمی غدیر در سال ۱۳۹۲
- عرضه اولیه با نماد شغدیر در سال ۱۴۰۰
- تولید کننده PVC S65 با ظرفیت (اسمی و عملی) حدود ۱۲۰ هزار تن
- کاربرد PVC S65: در صنایع ساختمانی و یراق آلات و لوله سازی، عایقهای دمایی و الکتریکی (روکش سیم و کابل)، کیف و کفش
- ماده اولیه: اتیلن و EDC , VCM
- ۷۰ الی ۸۰ درصد محصول شرکت در پلتفرم معاملاتی بورس کالا عرضه میشود.
- ۱۲ الی ۱۵ درصد فروش شرکت صادراتی است.
- رقبای داخلی: پتروشیمی آبادان، بندر امام و اروند
شبصیر
- تاسیس در سال ۱۳۷۶ در منطقه صنعتی گلپایگان، اصفهان
- عرضه در بازار سهام با نماد شبصیر در آبان ۱۳۹۷
- تولید کننده ABS (اکریلونیتریل بوتاداین استایرن) با ظرفیت اسمی ۴۵۰۰۰ تن و تولید عملی ۴۰۰۰۰ تن
- کاربرد ABS: در صنایع خودروسازی، صنایع پلاستیکی، تولید لوازم الکتریکی، ساخت بدنه لوازم خانگی و …
- ماده اولیه: استایرن (تامین کننده پتروشیمی پارس)، اکریلونیتریل (وارداتی)
- ۲۰ الی ۲۵ درصد فروش شرکت در بورس کالا است
- حدود ۱۵ درصد فروش شرکت صادراتی است
- رقبای داخلی: شرکت پتروشیمی پادجم که هنوز به بهرهبرداری نرسیده